Management of natural resources in the community of El Peñón, Temascaltepec

an ecotourism route for the diversification of the offer

Authors

  • Omar Ismael Ramírez Hernández Universidad Autónoma del Estado de México
  • Rocío Jaramillo Jaramillo Universidad Autónoma del Estado de México

DOI:

https://doi.org/10.47557/CTID4910

Keywords:

ecotourism, turistic route, diversification, offer, Temascaltepec

Abstract

The use of natural resources has become a new way for residents to obtain incomes; however, these must be used responsibly. Therefore, the objective of this work is to generate a proposal for an ecotourism route in the community of El Peñón, Temascaltepec, State of Mexico, with the purpose of diversifying the existing offer. Based on a qualitative approach, a documentary and descriptive study was developed, divided into two stages: the first contextualized the destination and identified the residents’ perception towards tourism projects; while the second carried out a planning exercise. The results highlight that the community has a good perception of tourism and would like to participate in projects; they also remark three natural resources on which the route is based: The Devil’s Rock, the waterfall and the lake.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agaton-Lorenzo, D. y Cruz-Vicente, M. (2013). Propuesta de diversificación de la oferta turística en Acapulco: paseos ecoturísticos en la Laguna de Tres Palos. Turydes, Revista de Turismo y Desarrollo, 6(14). https://bit.ly/36NrVgI

Alpízar, V. y Maldonado, M. (2009). Integración de la ruta del vino en Querétaro, un producto innovador. Quivera, Revista de Estudios Territoriales, 11(2), 97-109. https://bit.ly/36OJnBx

Arredondo, P., Hernández, C. y Mendoza, T. (2013). Propuesta para el diseño de rutas turísticas culturales: el caso del sur del estado de Jalisco, México. Turismo & Sociedade, 6(2), 324-344. https://doi.org/10.5380/tes.v6i2.31931

Barragán, J. (2017). Diseño de una ruta ecoturística en el municipio de Coloso - Sucre: senderismo y biodiversidad [tesis de maestría, Universidad Tecnológica de Bolívar]. Biblioteca de la Universidad Tecnológica de Bolívar. https://bit.ly/2GHXqOB

Baum, T. (1998). Taking the exit route: extending the tourism area life cycle model. Current Issues in Tourism, 1(2), 167-175. https://doi.org/10.1080/13683509808667837

Bicudo, R., Alves, M., Aparecida, S., Batistella, M. y Farinaci, J. (2017). Perspectives for environmental conservation and ecosystem services on coupled rural-urban systems. Perspectives in Ecology and Conservation, 15(2), 74-81. https://doi.org/10.1016/j.pecon.2017.05.005

Bringas-Rábago, N. L. y Ojeda-Revah, L. (2000). El ecoturismo: ¿una nueva modalidad del turismo de masas? Economía, Sociedad y Territorio, 2(7), 373-403. https://doi.org/10.22136/est002000436

Bryman, A. (2012). Social Research Methods. Oxford University Press. https://bit.ly/3nEXzCT

Calçada, F. (2017). La diversificación de la oferta turística como alternativa para minimizar la estacionalidad: el caso de los eventos en Balneário Camboriú (Santa Catarina, Brasil). Cuadernos de Turismo, 39, 91-112. https://bit.ly/2FifBcU

Calderón-Puerta, D. M., Arcila-Garrido, M. L. y López-Sánchez, J. A. (2018). Las rutas e itinerarios turístico-culturales en los portales oficiales de turismo de las comunidades autónomas españolas. Revista de Estudios Andaluces, 35, 123-145. https://doi.org/10.12795/rea.2018.i35.05

Camacho-Ruiz, E., Carrillo-Reyes, A., Rioja-Paradela, T. y Espinoza-Medinilla, E. (2016). Indicadores de sostenibilidad para el ecoturismo en México: estado actual. LiminaR, Estudios Sociales y Humanísticos, 14(1), 156-168. https://doi.org/10.29043/liminar.v14i1.429

Ceballos, H. (1989). The future of ecotourism. Mexico Journal, 1(17), 13-14.

Cheia, G. (2013). Ecotourism: definition and concepts. Revista de Turism: Studii si Cercetari in Turism, 15, 56-60. https://bit.ly/3lLHcmD

Drumm, A., Moore, A., Terborgh, J., Patterson, C. y Soles, A. (2004). Desarrollo del ecoturismo: un manual para los profesionales de la conservación (Vol. 2). Nature Conservancy United States. Agency for International Development. https://bit.ly/2SWogF6

Fennell, D. (2001). A content analysis of ecotourism definitions. Current Issues in Tourism, 4(5), 403-421. https://doi.org/10.1080/13683500108667896

Fernández, G. y Guzmán, A. (2005). Patrimonio industrial y rutas turísticas culturales: algunas propuestas para Argentina. Cuadernos de Turismo, 15, 97-112. https://bit.ly/36XjQpA

García, N. y Doumet, N. (2017). El producto turístico comunitario como estrategia para diversificar las economías locales del cantón Bolívar, provincia de Manabí, Ecuador. Revista Interamericana de Ambiente y Turismo, 13(1), 105-116. https://doi.org/10.4067/S0718-235X2017000100105

Garduño, M. y Guzmán, C. (2012). El turismo rural y la participación comunitaria en Ranchería Las Palomas, Estado de México. Revista Rosa Dos Ventos, 4(2), 235-249. http://hdl.handle.net/20.500.11799/79539

Ghorbani, A., Raufirad, V., Rafiaani, P. y Azadi, H. (2015). Ecotourism sustainable development strategies using SWOT and QSPM model: a case study of Kaji Namakzar Wetland, South Khorasan Province, Iran. Tourism Management Perspectives, 16, 290-297. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2015.09.005

Gonzaga, C., Moncayo, A., Cortés, S. y Suasnavas, G. (2015). Ruta ecoturística: una oportunidad para promover la acción comunitaria, base del desarrollo sustentable en la Amazonia Sur del Ecuador. Revista Cultura y Turismo, 67, 199-227. https://bit.ly/3dftVzs

H. Ayuntamiento de Temascaltepec. (2016, 31 de marzo). Gobierno municipal de Temascaltepec 2016-2018. https://bit.ly/33ICwrl

Hernández, E. y De la Torre, M. (2016). Turismo y violencia. Los nuevos imaginarios del miedo. Opción, 32(13), 203-227. https://bit.ly/2GJD3QY

Hernández, J. (2011). Los caminos del patrimonio. Rutas turísticas e itinerarios culturales. PASOS, Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 9(2), 225-236. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2011.09.021

Ibarra-Michel, J. y Velarde, M. (2016). Rutas turísticas sustentables como alternativa para el desarrollo de comunidades rurales. En R. Espinoza, R. Chávez, y E. Andrade (Eds.), Estudios turísticos en regiones de México (pp. 179-209). Universidad de Guadalajara, Centro Universitario de la Costa.

Jeambey, Z. (2016). Rutas gastronómicas y desarrollo local: un ensayo de conceptualización en Cataluña. PASOS, Revista de turismo y patrimonio cultural, 14(5), 1187-1198. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2016.14.079

Kraftchick, J. F., Byrd, E. T., Canziani, B. y Gladwell, N. J. (2014). Understanding beer tourist motivation. Tourism Management Perspectives, 12, 41-47. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2014.07.001

Lanquar, R. (2001). Marketing turístico: de lo global a lo local. Ariel Turismo.

Luján, M., Ferrelli, F. y Piccolo, M. (2016). Diversificación de la actividad turística de balnearios: el caso de Pehuen-Co, Argentina. Cuadernos de Turismo, 38, 245-261. https://doi.org/10.6018/turismo.38.271441

Machado, E. y Hernández, Y. (2007). Procedimiento para el diseño de un producto turístico integrado en Cuba. Teoría y Praxis, 3(4), 161-174. https://doi.org/10.22403/uqroomx/typ04/10

Martínez, R. y Trejoluna, O. (2017). La percepción de seguridad de los turistas en un sitio de turismo religioso. International Journal of Scientific Management and Tourism, 3(4), 255-274. https://bit.ly/2SGHuys

Mat, A. y Baum, T. (2005). Mass-ecotourism: an alternative to sustainable tourism development in developing countries. TEAM, Journal of Hospitality & Tourism, 2(1), 81-91. https://bit.ly/2SIMgLO

Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (Mincit). (2010). Metodología para la elaboración del inventario de atractivos turísticos. https://bit.ly/3dl93GV

Obombo, K. y Velarde, M. (2018). Ecoturismo y conservación: Perspectivas y prácticas en las reservas de la biósfera de Los Tuxtlas, México y Maasai Mara, Kenia. Dimensiones Turísticas, 2(2), 53-78. https://doi.org/10.47557/PMQQ9256

Obregón, S. A., Sánchez, J. y Somohano, M. de L. (2016). Planificación de rutas turísticas para autobús a través de indicadores de accesibilidad integral y de dotación de bienes materiales e inmateriales. Transporte y Territorio, 14, 144-166. https://bit.ly/33O0GAU

Organización Mundial del Turismo (OMT). (2002). El mercado francés del ecoturismo. https://bit.ly/3nBldAo

Orgaz, F. y Cañero, P. (2015). El ecoturismo como motor de desarrollo en zonas rurales: un estudio de caso en República Dominicana. Ciencia y Sociedad, 40(1), 47-76. https://doi.org/10.22206/cys.2015.v40i1.pp47-76

Orgaz, F. y Moral, S. (s. f.). Las áreas protegidas como espacios para fomentar el desarrollo sostenible y el turismo comunitario. Un estudio de caso exitoso. Revista DELOS, Desarrollo Local Sostenible. https://bit.ly/3lsJ03F

Pinkus-Rendón, M. A. y Pinkus-Rendón, M. J. (2015). El ecoturismo: quimera o realidad de desarrollo en la reserva de la biosfera Ría Celestún, México. Revista LiminaR, Estudios Sociales y Humanísticos, 13(1), 69-80. https://doi.org/10.29043/liminar.v13i1.367

Ramírez, O. (2019). Propuesta metodológica para la generación de productos turísticos a partir de la comunidad local. RETOS, Revista de Ciencias de Administración y Economía, 9(17), 127-143. https://doi.org/10.17163/ret.n17.2019.08

Ramírez, O., Serrano, R. y Palmas, Y. (2020). Impactos socioculturales del turismo deportivo en la comunidad de El Peñón, Temascaltepec Methaodos, Revista de Ciencias Sociales, 8(1), 62-76. https://doi.org/10.17502/m.rcs.v8i1.338

Reyes, M., Ortega, Á. y Machado, E. (2017). Modelo para la gestión integrada del turismo comunitario en Ecuador, caso de estudio Pastaza. Revesco, Revista de Estudios Cooperativos, 123, 250-275. https://doi.org/10.5209/REVE.53242

Secretaría de Desarrollo Social (Sedesol). (2015). Catálogo de localidades. https://bit.ly/2GHkqNG

Secretaría de Turismo (Sectur). (2004). Turismo alternativo. Una nueva forma de hacer turismo (Fascículo 1). https://bit.ly/3jYBNI0

Soares, J., Ivars, J. y Gândara, J. (2015). La evolución de destinos turísticos litorales consolidados. Análisis comparado de Balneario Camnoriú (Brasil) y Benidorm (España). Anales de Geografía de la Universidad Complutense, 35(2), 143-166. https://doi.org/10.5209/rev_aguc.2015.v35.n2.50118

Suárez, R., Bribiescas, F. y Villanueva, J. (2013). Gestión y fortalecimiento de proyectos comunitarios: una opción para el desarrollo turístico sustentable en comunidades rurales del Estado de Chihuahua (Caso Ejido Ojo de la Casa). European Scientific Journal, 9(8), 270-283. https://bit.ly/3iOMNGT

Subsecretaría de Minería. (2018). Panorama minero del Estado de México. Secretaría de Economía. https://bit.ly/2Iaa2yd

Urquiola, O. y Lalangui, J. (2016). La ruta agro turística y de naturaleza Banagua de la provincia El Oro. Revista Universidad y Sociedad, 8(3), 128-134. https://bit.ly/3iMAMl8

Vanegas, G. (2006). Ecoturismo instrumento de desarrollo sostenible [monografía, Universidad de Antioquia]. Biblioteca Digital de la Universidad de Antioquía. https://bit.ly/3jNSaai

Wall, G. y Mathieson, A. (2006). Tourism: change, impacts and opportunities. Pearson - Prentice Hall.

Weaver, D. y Lawton, L. (2007). Twenty years on: the state of contemporary ecotourism research. Tourism Management, 28(5), 1168-1179. https://doi.org/10.1016/j.tourman.2007.03.004

Published

2020-11-27

How to Cite

Ramírez Hernández, O. I., & Jaramillo Jaramillo, R. (2020). Management of natural resources in the community of El Peñón, Temascaltepec: an ecotourism route for the diversification of the offer. Dimensiones turísticas, 4(7), 125-150. https://doi.org/10.47557/CTID4910